Till er som tror att Cola Zero och Light är bra

2008-05-28 kl. 22:18:09

Snälla ge inte era barn Cola zero.. Det är så mkt onyttigare än vanlig cola...

Alla vet att Aspartam är onyttigt men är det någon som egentligen vetat varför??

Inte jag iaf.. Så läs detta så förstår man varför...



Aspartam
är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter; ämnets E-nummer är E 951. Det marknadsförs som bordssötningsmedel bland annat under namnen Canderel och Equal (i USA) men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam innehåller endast fyra kalorier per gram, ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar. Ämnet är omkring 200 gånger sötare än socker och kan ha en laxerande effekt vid överkonsumtion.

Aspartam introducerades i livsmedelsindustrin år 1981 i USA, då under namnet Nutrasweet (ett handelsnamn som allt efter som försvunnit i och med utgående patent).

När aspartam bryts ner i kroppen bildas metanol dvs. träsprit (för att sätta saken i perspektiv bör man dock tänka på att man från ett glas apelsinjuice får i sig långt mer metanol än ett glas aspartamsötad saft ger. I apelsinjuicen så är metanolen dock bunden i pektin [källa behövs] vilken hindar kroppen från att ta upp metanolen, så det är riskfritt att dricka juice). Huruvida befolkningen i allmänhet egentligen påverkas av den obundna metanol nedbrytningen av aspartam medför är omdebatterat och i nuläget oklart.

Vid nedbrytning bildas också den essentiella aminosyran fenylalanin; alla produkter som innehåller aspartam märks därför med texten "Innehåller en fenylalaninkälla". Det beror på existensen av en ärftlig sjukdom, fenylketonuri, som gör bäraren oförmögen att bryta ner fenylalanin.

Aspartam är tillsatt i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ca. 2000 i Europa. Substansen används som sockerersättning i bla. bordssötningsmedel, kakor, juicer, läskedrycker, saft, glass, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.

Vid framställning av aspartam används thermolysin


Kommentarer:

Mangebange

Tror inte läsk är bra alls... :-P

2008-05-29 kl. 09:29:51
URL: http://mangelof.blogg.se
Jennie

fan jag överkonsumerar cola light o är snarare förstoppad än "laxerande påverkad" =)

2008-06-13 kl. 12:29:00
URL: http://www.metrobloggen.se/jenniepennie

Tyck till!

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail: (publiceras ej)

Blogg:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0